Alge, morska trava

Alge

 

 

Morska trava je uobicajeno ime za bezbroj vrsta biljaka i algi koji žive u okeanima, rekama, jezerima..itd. Mogu biti od velicine mikrona do ogromnih podvodnih parsuma.

 

 

Postoje stotinama hiljada godina, i služe kao hrana morskim svetu, ali i nama ljudina. Hiljadama godina koristimo morsku travu i alge u ishrani i medicini.
Stari rimljani i grci su koristli radi u lečenju rana, raka prostate, a u starom egiptu u svrhu lečenja raka dojki. U Aziji se koristi od davnina, kao sastojak pirinču i drugim jelima ( suši, nigiri, maki, sašimi.. ), a i u medicini.

Nutritivna vrednost

 

Morska alge imaju veoma bogatu nutritivnu vrednost, i zato ih i zovu super hrana. Bogate su vitaminima A, B, C, E, K, kao i mineralima, koper, jod, cink, fosfor, magnezijum,selen , kalcijum, potasujum i govožđe. Pored toga bogato je i dijetnim vlaknima, antioksidantima, fitonutrijentima, omega-3-masnim kiselinama kao i esencijalnim amino kiselinama.

 

Beneficije i zdravlje

Štitasta žlezda

 

– Kada dođe do ove autoimune bolesti, uglavnom regulišu terapijom. Ona kontroliše sve u organizmu, svaku ćeliju i povezana je sa regulacijiom metabolizma, temperatura, san, rast, razvoj, kontroliše ostale hormone, varenje… U nekim slučajevima dolazi do nedostatka joda, selena, cinka i najbolje ga potpuniti ishranom u ovom slučaju, morskom hranom odnosno algama jer je veoma bogato.

 

– Detoksikacija

 

 

Morske alge poseduju sposobnost detoksikacije i čišćenja tela i olakšavaju izlučivanje toksičnog otpada. Vezujući svojstvo prirodnog apsorbenta, alginata, koji je prisutan u njemu, čini da toksične materijale, uključujući teške metale kao što su olovo, živa i drugih zagađivača, i eliminišu ih iz tela kroz creva.

 

 

Anti – kogulacijono dejstvo

 

Laboratorijsko istraživanje pokazalo je da morske alge poseduju antioksidativna i anti-koagulantna svojstva. Anti-koagulansi, takođe poznati kao razređivači u krvi, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i smanjuju pretnju od moždanog udara, srčane insuficijencije i opstrukcije vena i arterija. Polisaharidi koji se nazivaju fukoidani, koji su prisutni u smeđim algama, kao što su Turbinaria ornate, ostvaruju ovaj blagotvorni efekat.
Pomoć pri varenju

 

 

 

 

 

 

Morske alge imaju blago laksativno dejstvo i prilično su korisne u održavanju zdrave varijacije. Pomaže u stimulisanju oslobađanja digestivnih enzima, podržavajući apsorpciju hranljivih materija i olakšavaju metabolizam masti. Studije su pokazale su da polisaharidi vrše probiotične efekte na crevima, što pomaže u normalnom funkcionisanju korisnih stomačnih bakterija i štiti stomačni zid protiv štetnih bakterija.

 

Benificije kod sportista

 

 

Neke od algi imaju i anti – zapaljivo dejstvo. Pomažu kod povreda, oteklina, upala. Najbolje je korstiti sveže ili u kapsulama.

 

Vrste morskih algi i njihova upotreba u ishrani, medicini

 

 

– Spirulina
– Arame
– Agavi
– Wakame
– Nori
– Kombu
– Irska trava
– Mehurasti brčić

 

 

 

Nemanja Ljubisavljević

Kuvar i savetnik za ishranu