Antioksidanti

Antioksidanti

 

Antioksidanti su molekuli koji sprečavaju oksidaciju drugih molekula. Oksidacija je hemijska reakcija koja proizvodi slobodne radikale koja dovodi dalje do oštećenja ćelija.

 

Slobodni radikali

 

Slobodni radikali su nestabilni molekuli ili joni velike radioaktivnosti koji su u organizmu prave hemijske reakcije sa ćelijama protein, masti, ugljenim-hidratima, molekulima DNK i tako dolazi do poremećaja. Do toga nastaje usled loše ishrane, stresa, ili nekog drugog spoljašnjeg uticaja, takođe naše telo proizvodi slobodne radikale kao produkt lančane ćelijske reakcije. Jetra proizvodi i koristi slobodne radikale da detoksira telo, a bela krvna zrnca šalju slobodne radikale da unište bakterije, viruse i oštećene ćelije koje uništavaju naše telo. To se može sprečiti i uz pomoć ishrane, odnosno određenih vitamina, mineral.

 

Antioksidanata ima u hrani kao što su voće, povrće, začini i začinsko bilje. Oni sprečavaju dalje oštećenje ćelija i proizvodnju slobodnih radikala. Takođe smanjuju nivo stresa u telu, kao i do određenih bolesti srca, raka, senilnosti. Povećava antioksidante u telu, i tako sprečava prevremeno starenje ćelija.

 

 Top hrana bogata antioksidansima:

Godži bobice
Divlja borovnica
Crna čokolada
Hikori orah
Artičoke
Pasulj bubrežnjak
Brusnice
Kupine
Kilantro
Citrusno voće
Šargarepa
Braon pirinač
Orašasti plodovi
Semenje
Jaja

 

Začini i začinsko bilje

 

Karanfilić
Cimet
Origano

Turmerik
Kakao
Kumin
Peršun
Bosiljak

Majčina dušica

 

Određeni vitamin i mineralne materije su dobri antioksidanti, a to su vitamin C, vitamin E, selen, karoten ( vitamin A), takođe Q 10 enzim tu spada.Takođe ih možete uzimatu u obliku suplementacija, ali prvo se konsultujte sa vašim doktorom.

 

 Beneficije koje dobijate konzumiranjem hrane bogatom antioksidantima

 

– Sprečava preveremeno starenje, kože, očiju, srca, mozga
– Podmlađena sjajnija koža
– Sprečava pojavu raka
– Detoksikacija
– Sprečava bolesti srca
– Sprečava senilnost
– Poboljšava vid i sprečava bolesti očiju

 

Komzumiranjem biljne hrane od 70% u vašoj ishrani postićićete željene rezultate, bićete zdraviji, pozitivniji..itd. Vaš organizm će prepoznati zdrav način ishrane i dobijaće ‘’ispravno gorivo ‘’ koje će pokretati vaše telo.

 

Nemanja Ljubisavljević
Kuvar i savetnik za ishranu