Niste intolerantni na gluten, vi ste intolerantni na glifosat




Gluten u svetu

Bolesti crevai i generalno intelerancija na gluten je sve veći problem širom sveta, Posebno Severna Amerika i Evropa, gde 5% populacije pati od toga.



O intoleranciji na gluten

Simptomi takozvane „netolerancije na gluten“ i celijakije su šokantno slični simptomima u laboratorijama gde su životinje izložene glifosatu, tvrde autori studije Anthoni Samsel, nezavisni naučnik koji je služio kao konsultant za EPA o zagađenju arsenom i Američka Obalna straža o reakciji na hemijsku opasnost i Stephanie Seneff, viši istraživač na MIT-u.

Oni ukazuju na nedavnu studiju o tome kako glifosat utiče na probavni sistem ribe. Smanjen su probavni enzimi i bakterije, poremećeni mukozni nabori, uništena mikroflora u crevnom zidu i povećana sekrecija mucina.
„Ove osobine veoma podsećaju na celijakiju“, pišu Samsel i Seneff.

Pored toga, broj ljudi kojima je dijagnostikovana itolerancija na gluten i celijakija porasla je u kombinaciji sa povećanom upotrebom glifosata u poljoprivredi, posebno u nedavnoj praksi drenjavanja zrna u herbicidu neposredno pre žetve, koja je počela 1980-ih i postala rutina u 1990-ih.




Kao dodatni dokaz, naučnici iznose sledeće tačke:

„Celijakija je povezana sa neravnotežom u bakterijama u crijeva koje se mogu u potpunosti objasniti poznatim efektima glifosata na crevne bakterije.“

„Celijakija je povezana sa oštećenjem citokrom P450 enzima. Poznato je da glifosat inhibira enzime citokroma P450.

„Nedostaci gvožđa, kobalta, molibdena, bakra i drugih retkih metala povezanih sa celijakijom mogu se pripisati snažnoj sposobnosti glifosata da kelatira ove elemente.“

„Nedostatak triptofana, tirozina, metionina i selenometionina u vezi sa celijakijom se podudara sa poznatim iscrpljenjem ovih aminokiselina glifosatom.“




ne-Hodgkinov limfom

„Pacijenti oboleli od celijakije takođe imaju povećan rizik za ne-Hodgkinov limfom, koji je takođe uključen u izloženost glifosatu.“

„Učestalost ne-Hodgkinovog limfoma ubrzano se povećala u većini zapadnih zemalja tokom poslednjih nekoliko decenija. Statistika Američkog društva za rak pokazuje da je od početka 1970-ih porastao za 80%, kada je glifosat prvi put uveden na tržište. „

„Reproduktivna pitanja povezana sa celijakijom, kao što su neplodnost, pobačaj i defekti pri rođenju, takođe se mogu objasniti glifosatom.“




Glifosat u zrnu

Ostaci glifosata u zrnu, šećeru i drugim kulturama su nedavno povećani zbog rastuće prakse isušivanja useva neposredno pre žetve, kažu istraživači. Tajnovita, nezakonita praksa postala je rutina među konvencionalnim poljoprivrednicima od 1990-ih.

Ironično, praksa povećava prinose ubijanjem useva. Neposredno pre nego što biljke umru, one oslobode svoje seme da bi propagirale vrstu

„Ona ide u seme dok umire. Na svom zadnjem izdisaju, oslobađa seme ”, rekao je Seneff za The Healthi Home Economist.




Pouka priče?

Pouka priče? Moramo da idemo bez glifosata, ne bez glutena. A to znači ići organski, pogotovo kada su u pitanju žitarice i životinje koje jedu te žitarice.

Prijateljske bakterije crijeva, koje se nazivaju i probiotici, igraju ključnu ulogu u ljudskom zdravlju. Crevne bakterije pomažu u varenju, sprečavaju propusnost gastointestinalnog trakta (što obeshrabruje razvoj autoimune bolesti), sintetiše vitamine i obezbeđuje osnovu za snažan imunitet.




O crevima i uticaju glifosata

Roundup značajno remeti funkcionisanje korisnih bakterija u crevima i doprinosi propusnosti crevnog zida i posledičnom izražavanju simptoma autoimunih bolesti.

Gastrointestinalni trakt

U sinergiji sa prekidom biosinteze važnih za aminokiselina , glifosat inhibira citokrom P450 (CIP) enzime koji se proizvode mikrobiomom creva. CIP enzimi su kritični za ljudsku biologiju zato što detoksifikuju mnoštvo stranih hemijskih jedinjenja, ksenobiotika, kojima smo danas izloženi u našem modernom okruženju.

Kao rezultat toga, ljudi izloženi glifosatu kroz upotrebu Roundup-a u svojoj zajednici ili putem gutanja ostataka na industrijskim prehrambenim proizvodima postaju još osjetljiviji na štetne efekte drugih hemikalija i toksina iz okoline s kojima se susreću!

Najgore je što je negativan uticaj izloženosti glifosatu spor i podmukljiv tokom više meseci i godina, jer upala postepeno dobija uporište u ćelijskim sistemima tela.

Posljedice ove sistemske upale su većina bolesti i stanja povezanih sa zapadnim načinom života:




Gastrointestinalni poremećaji


Kronova bolest
Kolitis
Gojaznost
Dijabetes
Bolest srca
Depresija
Autizam
Neplodnost
Rak
Multipla skleroza, itd…



Sporevedena istraživanja u meta-analizi skoro 300 studija.


Roundup je robna marka sistemskog, širokog spektra herbicida na bazi glifosata koji je prvobitno proizvela američka kompanija Monsanto, koju je Bayer kupio 2018. godine.




Nemanja Ljubisavljević
Kuvar i savetnik za ishranu